3 мин. прочетено

Когато купувате боров прашец, често срещате термина „напукана клетъчна стена“. Почти всички продукти с боров прашец на световния пазар, с изключение на тези, които събирате сами или закупувате от AlphaXtracts, са с напукана клетъчна стена. Много продавачи използват думи като „дивобран“, „планински“ или „суров“, но по същество продават един и същ продукт - боров прашец с напукана клетъчна стена.

Въпреки че тези компании наистина събират прашеца в дивата природа, истинският проблем е, че те напукват клетъчната стена посредством обработка. AlphaXtracts, от друга страна, предлага боров прашец без напукана клетъчна стена, точно както са го консумирали нашите предци. Ние се стремим да запазим боровия прашец в естественото му състояние, без да го променяме.

Ако разкъсването на клетъчната стена беше необходимо за постигане на ползи за здравето, тази храна можеше да бъде забравена отдавна. И все пак тя е запазила своя почитан статут в източната медицина, където се използва само суров, пълноклетъчен боров прашец.

И така, защо съществува боров прашец с напукана клетъчна стена?

Компаниите твърдят, че той увеличава бионаличността на хранителните вещества, но доказателствата в подкрепа на това са слаби и показват само минимално увеличение на разтворимостта във вода на нишестето и протеините. Въпреки това боровият прашец е ценен заради ензимите, флавоноидите, хормоните и андрогените - хранителни вещества, защитени от външния слой на прашеца. Напукването на клетъчната стена излага тези чувствителни компоненти на въздействието на въздуха и слънчевата светлина, което води до бързо разграждане на хранителните вещества.

Този проблем е особено важен при алкохолните тинктури. Опитът ни в работата със суров, див AlphaXtract прашец спрямо висококачествен боров прашец с напукана клетъчна стена показва, че напуканият прашец потъмнява, покафенява и придобива горчив вкус - признаци на окисляване и загуба на хранителни вещества. За разлика от тях нашият боров прашец с непокътната клетка запазва жив златист цвят и мек боров вкус. Освен това много производители съхраняват прашеца си в пластмасови торбички на стайна температура в продължение на месеци, което допълнително окислява продукта. Всички наши продукти са опаковани в стъклени шишенца и буркани с тъмен амбър цвят който защитава продуктите от слънчева светлина.

 

Pine pollen grain shape

 

Боровият прашец естествено има здрава външна клетъчна стена, която предпазва хранителните вещества по време на пътуването от мъжката шишарка до женската шишарка. Идеята за напукване на тази стена може да се сравни с накисване или покълване на ядки, за да се подобри смилаемостта им. Въпреки това солната киселина в човешкия стомах ефективно разрушава клетъчната стена, което позволява усвояването на хранителните вещества.

Някои твърдят, че пълноклетъчният боров прашец е несмилаем, но тези твърдения нямат научна подкрепа. Проучванията показват, че разпукването на клетъчната стена е ненужно, тъй като стомашната киселина пробива дупки във външния слой на прашеца, което позволява освобождаването на хранителни вещества. Изследванията показват, че смилаемостта на прашеца е средно 50-100 % в зависимост от вида.

Изчислено е, че хората усвояват поне 50 % от пълноклетъчния боров прашец, като тази цифра нараства до 80 %, когато прашецът се накисва във вода преди храносмилане. Въпреки че това може да изглежда малко, фитоандрогените в боровия прашец са толкова силни за укрепване на здравето. Пълноклетъчните зърна на прашеца също така имат допълнителното предимство да абсорбират токсините, което подпомага здравето на стомаха и червата.

Pine pollen under microscope (SEM)

 J. of Industrial & Engineering ChemistryMay 2017, Arun Kumar Prabhakar

 

Masson Pine pollen

 

На молекулярно ниво гранулите на боровия прашец приличат на Мики Маус, с пълни с хранителни вещества центрове и въздушни торбички, които помагат за разпръскването. Напукването на клетъчната стена разкъсва тези въздушни торбички, което улеснява обработката и опаковането на прашеца, особено в промишлен мащаб, където загубите на продукта могат да бъдат значителни.

Заключение 

В крайна сметка ви препоръчваме да направите проучване и сами да решите кой вид боров прашец е най-подходящ за вас. Ако не сте сигурни, опитайте нашия продукт и го сравнете с други на пазара. Вярваме, че разликата ще бъде очевидна. За вашето здраве и щастие!